Monday, May 12, 2014

Hamilton a casigat cursa din Spania urmat de Rosberg si respectiv Rcciardo.

Lewis Hamilton a obţinut la Barcelona a patra victorie consecutivă şi a devenit liderul clasamentului general după ce l-a învins pe Nico Rosberg, care nu a reuşit să-şi atace decisiv coechipierul de la Mercedes. Daniel Ricciardo a urcat de asemenea pe podiumul de premiere.

Mercedes şi-a respectat statutul de mare favorită la titlu şi în Marele Premiu al Spaniei, pe care l-a dominat prin Lewis Hamilton şi Nico Rosberg fără niciun fel de probleme.

Plecat din pole position, Hamilton nu a comis nicio greşeală pe parcursul celor 66 de tururi ale cursei, însă a avut emoţii spre final prin prisma strategiei diferite la schimburile de pneuri.

Cei doi au efectuat câte două opriri la boxe, însă, la fel ca în Bahrain, cei doi au adoptat strategii diferite, astfel că Rosberg a fost echipat cu cauciucuri medium în ultimul stint, spre deosebire de pneurile hard ale britanicului. Acest lucru i-a permis germanului să se apropie la mai puţin de o secundă, însă nu a reuşit în niciun moment să iniţieze un atac decisiv, în ciuda avantajului reprezentat de sistemul DRS.

Astfel, Hamilton a obţinut a patra victorie consecutivă cu un avans de numai şase zecimi de secundă şi a preluat conducerea clasamentului general cu trei puncte în fata coechipierul său.
Red Bull, cei mai buni din "restul lumii"

Daniel Ricciardo a a confirmat încă o dată forma bună pe care o traversează în sezonul de debut la Red Bull Racing. Chiar dacă a fost depăşit la start de Valtteri Bottas, australianul s-a menţinut în imediata sa apropiere pe tot parcursul primului stint şi şi-a recuperat poziţia a treia după prima serie de intrări la boxe.

Ulterior, pilotul echipei Red Bull şi-a construit un avans liniştitor în fata rivalilor, însă nu a avut nicio şansă să lupte cu cei de la Mercedes şi a terminat la aproape 50 de secunde în spatele învingătorului.

Coechipierul său Sebastian Vettel a atras însă toate privirile printr-o revenire spectaculoasă în pluton. Plecat doar de pe locul 15 ca urmare a problemelor din calificări şi a unei penalizări de cinci poziţii, pilotul echipei Red Bull Racing a ajuns pe nouă după prima serie de opriri la boxe, a efectuat câteva depăşiri în pluton datorită unui ritm foarte bun, pentru că la cea de-a treia oprire la standuri să reuşească să treacă şi de Fernando Alonso.

În ultimele tururi, germanul a iniţiat un atac decisiv şi asupra lui Bottas şi a urcat astfel pe locul patru. Pilotul echipei Williams a fost nevoit astfel să se mulţumească cu locul cinci, însă performanţă a venit pe fondul unei curse bune fără greşeli majore.
Raikkonen, depăşit cu un tur de Mercedes

În contextul dominaţiei Mercedes şi a performanţelor înregistrate de Red Bull Racing, Ferrari a fost nevoită să se mulţumească cu o banală lupta internă pentru locul şase.

Kimi Raikkonen a fost avantajat încă de la start de poziţia superioară (locul 6), pe care şi-a păstrat-o pe aproape întreaga durată a cursei, iar finlandezul ar fi putut termina în tandem cu Alonso pe locurile cinci şi şase dacă Vettel nu ar fi avut o revenire spectaculoasă.

Spre finalul cursei, Alonso a mărit semnificativ ritmul şi, după câteva tururi de tatonare, a reuşit să-l depăşească pe finlandez pentru a-şi adjudecat locul şase. În spatele său, Raikkonen a sfârşit prin a fi depăşit cu un tur din urmă de Hamilton şi Rosberg, element care demonstrează încă o dată perioada modestă pe care o traversează Scuderia din punct de vedere al performanţelor.

Primele puncte pentru Lotus

Lotus şi-a adjudecat duminică primele puncte din sezonul 2014, însă cursa nu a decurs conform aşteptărilor echipei. La start, Romain Grosjean şi-a păstrat locul cinci obţinut în calificări, însă după prima serie de intrări la boxe a fost depăşit cu uşurinţă de Raikkonen şi Alonso, pentru ca ulterior să mai piardă un loc în favoarea lui Vettel.

Francezul se poate considera însă mulţumit cu cele patru puncte alocate locului opt, mai ales după ce coechipierul său Pastor Maldonado a ocupat doar locul 15, nu înainte de a fi penalizat cu 5 secunde pentru un incident în care a fost implicat la start împreună cu Marcus Ericsson de la Caterham.

În spatele său s-au poziţionat cei doi piloţi ai echipei Force India, Sergio Perez şi Nico Hulkenberg, care au obţinut astfel ultimele puncte puse în joc.

McLaren a ajuns la cea de-a treia cursă consecutivă în care nu obţine niciun punct, în ciuda optimismului afişat de oficialii echipei înaintea acestei etape. Kevin Magnussen şi Jenson Button au ocupat doar locurile 11 şi, respectiv, 12, în faţa lui Felipe Massa (Williams) şi a lui Daniil Kvyat (Toro Rosso).

Marele Premiu al Spaniei a consemnat doar două abandonuri: Jean-Eric Vergne s-a retras la boxele Toro Rosso după o defecţiune la sistemul de evacuare, în timp ce Kamui Kobayashi a avut probleme cu frânele monopostului Caterham. Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Vettel, care a fost cronometrat cu 1:28.918 în turul 55.

Spania - Rezultate cursă:

Pos Driver Team/Car
 1.  Lewis Hamilton     Mercedes
 2.  Nico Rosberg       Mercedes
 3.  Daniel Ricciardo   Red Bull-Renault
 4.  Sebastian Vettel   Red Bull-Renault
 5.  Valtteri Bottas    Williams-Mercedes
 6.  Fernando Alonso    Ferrari
 7.  Kimi Raikkonen     Ferrari
 8.  Romain Grosjean    Lotus-Renault
 9.  Sergio Perez       Force India-Mercedes
10.  Nico Hulkenberg    Force India-Mercedes
11.  Jenson Button      McLaren-Mercedes
12.  Kevin Magnussen    McLaren-Mercedes
13.  Felipe Massa       Williams-Mercedes
14.  Daniil Kvyat       Toro Rosso-Renault
15.  Pastor Maldonado   Lotus-Renault
16.  Esteban Gutierrez  Sauber-Ferrari
17.  Adrian Sutil       Sauber-Ferrari
18.  Jules Bianchi      Marussia-Ferrari
19.  Max Chilton        Marussia-Ferrari
20.  Marcus Ericsson    Caterham-Renault

Retirements:

     Kamui Kobayashi    Caterham-Renault
     Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-Renault

Drivers' championship:

Pos Driver Points
 1.  Lewis Hamilton    100
 2.  Nico Rosberg      97
 3.  Fernando Alonso   49
 4.  Sebastian Vettel  45
 5.  Daniel Ricciardo  39
 6.  Nico Hulkenberg   37
 7.  Valtteri Bottas   34
 8.  Jenson Button     23
 9.  Kevin Magnussen   20
10.  Sergio Perez      20
11.  Kimi Raikkonen    17
12.  Felipe Massa      12
13.  Romain Grosjean   4
14.  Jean-Eric Vergne  4
15.  Daniil Kvyat      4

Constructors' championship:

Pos Team Points
 1.  Mercedes              197
 2.  Red Bull-Renault      84
 3.  Ferrari               66
 4.  Force India-Mercedes  57
 5.  Williams-Mercedes     46
 6.  McLaren-Mercedes      43
 7.  Toro Rosso-Renault    8
 8.  Lotus-Renault         4
 9.  Sauber-Ferrari        0
10.  Marussia-Ferrari      0
11.  Caterham-Renault      0

No comments:

Post a Comment