Tuesday, June 21, 2011

Schimbarea setărilor motorului, interzisă intre calificări şi cursă

Echipele nu vor mai avea dreptul de a modifica setările motorului intre calificări şi cursă începând cu Marele Premiu al Europei din acest weekend.

Federaţia Internaţională de Automobilism a decis să opereze o nouă schimbare în regulamentul tehnic al Formulei 1 care va intra în vigoare cu efect imediat, de la Marele Premiu al Europei de la finalul acestei săptămâni.

Astfel, echipele nu vor mai avea dreptul de a modifica setările motorului intre calificări şi cursă, decizie în urma căreia nicio echipă nu va mai putea utiliza setări speciale pentru a obţine o poziţie cât mai bună pe grila de start.

Decizia a fost comunicată de Charlie Whiting, directorul de curse al FIA, prin intermediul unei scrisori transmisă tuturor echipelor şi este în strânsă legătură cu o altă regulă care va intra în vigoare în etapa de la Silverstone, când eliminarea gazelor de eşapament prin eleronul spate chiar şi atunci când pilotul nu accelerează va fi de asemenea interzisă.

Teoretic, noua măsură adoptată de FIA va afecta performantele tuturor echipelor, însă întreaga atenţie se concentrează asupra celor de la Red Bull Racing, întrucât aceasta este singura echipă care a plecat din pole position în acest sezon competiţional. Se vehiculează că austriecii utilizează setări speciale pentru îmbunătăţirea aerodinamicii în timpul calificărilor, element ce ar justifica cele şase pole position-uri obţinute de Sebastian Vettel şi performanţa similară realizată de Mark Webber pe circuitul de la Barcelona.

Oficial, FIA susţine că cele două reguli care vor intra în vigoare pe parcursul următoarelor două etape au fost introduse cu scopul de a elimina influenta setărilor motoarelor asupra performantei aerodinamice.

No comments:

Post a Comment