Friday, July 15, 2011

Echipele refuză implementarea parbrizelor pe monoposturi

Şefii echipelor de Formula 1 refuză propunerea forului mondial privind montarea unor parbrize pe monoposturi, întrucât piloţii ar rămâne blocaţi în cockpit în cazul unui incendiu.

Accidentul suferit de Felipe Massa în calificările pentru Marele Premiu al Ungariei din sezonul 2009 a determinat FIA să analizeze oportunitatea montării unor parbrize pe monoposturi.

Planurile au fost discutate la vremea respectivă cu directorii tehnici ale echipelor şi au revenit în atenţia publicului în această săptămână, după ce forul mondial a publicat un clip video cu testele desfăşurate recent cu mai multe modele de parbrize.

Cu toate acestea, potrivit unor informaţii neoficiale dezvăluite de publicaţia Daily Mirror, echipele nu sunt de acord cu montarea unor parbrize pe monoposturi, întrucât există riscul ca piloţii să rămână blocaţi în cockpit în cazul izbucnirii unui incendiu.

"FIA a luat în calcul parbrize din policarbonat pentru a oferi protecţie suplimentară după accidentul aproape fatal al lui Felipe Massa din Ungaria din urmă cu doi ani. Dar piloţii se tem că dispozitivul ar putea preveni ieşirea din monopostul în cazul unei rostogoliri sau a unui incendiu, iar spectatorii pot fi în pericol din cauza componentelor care pot ricoşa din parbriz", precizează sursa citată.

Informaţia a fost confirmată şi de Ross Brawn, şeful echipei Mercedes GP, care crede că FIA nu a luat în calcul şi efecte colaterale ale montării unui parbriz pe monopost. "Poţi avea folii de protecţie sau parbrize, dar trebuie să fii capabil să scoţi un pilot din monopost. Sunt multe consideraţii secundare", a precizat britanicul.

Iată testele efectuate recent de FIA cu mai multe modele de parbrize:

FIA Institute Jet Canopy Test from FIA Institute on Vimeo.

No comments:

Post a Comment