Tuesday, July 19, 2011

FIA: "Testele pentru parbrizele de F1, un succes deplin"

Institutul FIA susţine că testele efectuate cu parbrizele pentru Formula 1 au avut succes deplin, însă decizia de a le implementa pe monoposturi revine exclusiv echipelor şi forului mondial.

Institutul FIA a efectuat în ultima perioadă o serie de teste de siguranţă pentru parbrize de Formula 1, ca reacţie la accidentul suferit de Felipe Massa în calificările pentru Marele Premiu al Ungariei din 2009.

Pentru a evita situaţiile în care un pilot este lovit în cap de anumite componente, FIA analizează posibilitatea de a închide parţial sau complet cockpitul monopostului, iar rezultatele testelor efectuate cu un parbriz din policarbonat similar cu cel întâlnit la avioanele de luptă F16 au fost pozitive.

Testele au implicat catapultarea unui pneu de 20 kg în parbriz cu o viteză de 225 km/h, iar parbrizul nu a suferit niciun fel de deformare permanentă. "Au existat urme de pneuri pe parbriz, dar nu a fost nicio fractură aparentă. Asta demonstrează că este un material elastic foarte eficient pentru a oferi o metodă de a ţine pneul departe", precizează Institutul FIA într-un raport.

În urma acestor teste, FIA şi echipele vor analiza în perioada următoare posibilitatea de a introduce noi măsura de protecţie pentru cockpit, după ce vor fi studiate şi efectele negative: vizibilitatea, calitatea optică, ventilaţia, curăţarea şi accesul în cockpit în caz de urgenţă.

"Nu am analizat niciunul dintre aceste elemente în acest moment. Acest test a fost efectuat doar din punct de vedere al siguranţei. Acum că avem date despre asta, putem merge mai departe cu o decizie", mai precizează Insitutul FIA în comunicat.

FIA Institute Jet Canopy Test from FIA Institute on Vimeo.

No comments:

Post a Comment