Tuesday, April 26, 2011

Marele Premiu al Turciei va fi exclus din calendar în 2012

Cursa de la Istanbul din acest an va fi ultima care va avea loc în Turcia, întrucât organizatorii au refuzat să plătească 26 de milioane de dolari pentru prelungirea contractului.

Marele Premiu al Turciei va fi exclus din calendarul competiţional al Formulei 1 începând din sezonul 2012, întrucât organizatorii nu au ajuns la o înţelegere cu Bernie Ecclestone privind prelungirea contractului scadent la sfârşitul acestui an.

Până în acest sezon, Turcia plătea o taxă anuală de 13 milioane de dolari pentru a găzdui Formula 1, însă Ecclestone a solicitat dublarea sumei la 26 de milioane de dolari pentru 2012. Ministerul de Finanţa din Turcia a refuzat însă propunerea, motiv pentru care circuitul de la Istanbul nu va mai găzdui curse de Formula 1.

"Se pare că cursa de la Istanbul nu va mai fi găzduita la Istanbul anul viitor. Se pare că ministrul de finanţe nu va face plata deoarece considera că această sumă este foarte mare. Acesta este motivul pentru care cursa nu va mai avea loc", a declarat Murat Yalcintas, preşedintele Camerei de Comerţ a Turciei.

Viitorul Marelui Premiu al Turciei, care a debutat în Formula 1 în sezonul 2005, a fost în dubiu de mai mult timp, ca urmare a numărului scăzut de spectatori înregistrat la curse şi, implicit, a veniturilor reduse. Pe de altă parte, circuitul de la Istanbul este recunoscut pentru caracteristicile inedite ale virajului 8, format din alte trei viraje în care se pilotează cu acceleraţia la podea. Acesta este cel mai solicitant viraj din Formula 1, unde se ating forţe de până la 5g.

Excluderea Marelui Premiu al Turciei nu va avea ca efect reducerea numărului de curse din sezonul 2012, întrucât atunci este programată prima ediţie a Marelui Premiu al Statelor Unite ale Amerciii, care va avea loc pe un circuit complet nou construit în Austin, Texas.

No comments:

Post a Comment