Wednesday, April 27, 2011

Red Bull: "Calificările nu mai sunt esenţiale pentru victorie"

Christian Horner considera că un pole position obţinut în calificări nu mai are o importanţă atât de mare pentru victorie precum în sezoanele precedente.

Red Bull Racing deţine în prezent cel mai rapid monopost din Formula 1 pe un singur tur de circuit, motiv pentru care Sebastian Vettel a obţinut trei pole position-uri în primele trei etape ale anului.

Spre deosebire de anii precedenţi, aceste performanţe nu mai garantează însă victoria, ca urmare a caracteristicilor noilor pneuri Pirelli, fapt evidenţiat şi de Mark Webber în Marele Premiu al Chinei. În condiţiile în care australianul a terminat pe podium chiar dacă a plecat doar de pe locul 18, şeful Christian Horner admite că Red Bull ar putea fi nevoită să-şi adapteze strategiile la noile condiţii.

"Te pune să te îndoieşti de valoarea calificărilor. Acum monoposturile pot depăşi şi, cu o diferenţă atât de mare între pneurile mai vechi şi cele mai noi, trebuie să recalculăm cât de important este pe fiecare circuit să te califici în fruntea grilei. Strategiştii noştri vor analiza cum trebuie să structurăm weekendurile de cursă", a declarat britanicul pentru publicaţia Sunday Times.

Concret, Horner a admis că Red Bull ar putea copia strategia adoptată de Lewis Hamilton la Shanghai, după ce britanicul a salvat un set de pneuri soft în calificări pentru a avea un avantaj în cursă.

"Conform caracteristicilor circuitului şi pneurilor într-un anumit weekend, s-ar putea să înclinăm balanta pentru a avea pneuri noi proaspete pentru părţile esenţiale ale cursei, poate prin sacrificarea calificărilor. Trebuie să faci multe depăşiri pentru a reuşi, dar Webber a demonstrat că se poate face. Poţi spune că mai avea nevoie de câteva tururi pentru a câştiga. Cu două tururi mai puţin am fi putut câştiga cu Vettel, utilizând o strategie convenţională, bazată pe o bună poziţie pe grila de start", a mai precizat el.

No comments:

Post a Comment