Tuesday, May 24, 2011

Red Bull acuză Ferrari de spionarea conversaţiilor radio

Helmut Marko susţine că Ferrari a descoperit o metodă prin care ascultă conversaţiile radio dintre piloţi şi inginerii Red Bull Racing.

Red Bull Racing a lansat o acuzaţie surprinzătoare de spionaj la adresa rivailor de la Ferrari, considerând că inginerii Scuderiei au descoperit o metodă ingenioasă prin care să asculte conversaţiile radio din timpul curselor.

Declaraţiile îi aparţin consultantului Helmut Marko, care a ajuns la această concluzie pe baza strategiei similare pe care au folosit-o Mark Webber şi Fernando Alonso în privinţa opririlor la boxe.

"Am observat că Ferrari un anumit tip de spionaj. L-am chemat la boxe pe Mark Webber relativ târziu, dar cu toate acestea Ferrari a reuşit să-l aducă la standuri pe Alonso. Au fost capabili să răspundă (n.r - la strategia noastră)", a declarat austriacul pentru postul de televiziune RTL.

Mai mult decât atât, se vehiculează că Red Bull a transmis mesaje trucate prin care îi invită pe cei doi piloţi să intre la boxe, iar Ferrari a reacţionat de asemenea imediat la aceste notificări.

Conform regulamentului, FIA are acces nelimitat la conversaţiile radio dintre piloţi şi echipă, iar cele mai interesante mesaje sunt furnizate la o diferenţă de câteva minute în timpul transmisiei TV. Acesta este de altfel şi singura posibilitate legală a unei echipe de a afla strategiile rivalilor.

Cele mai multe echipe apelează însă frecvent la mesaje condificate tocmai pentru ca rivalii să nu afle strategia. De exemplu, Michael Schumacher a fost informat să apese "pedala magică" în Turcia, în timp ce Lewis Hamilton a primit ordinul de a încerca să-l depăşească pe Vettel în Spania prin apăsarea "butonului albastru" şi, mai târziu, a "butonului galben".

No comments:

Post a Comment